images (1)

Soru: Ben 22.04.1997 tarihinde memur oldum. 1993-1994 yıllarında 18 ay askerlik yaptım ve borçlandım. Halen de ara vermeden memur olarak çalışıyorum. 1995-1996 yıllarında toplam 9 ay vekil öğretmen olarak çalıştım. Vekil öğretmen olarak görev yaptığım ilçede ve okulda kayıtların çıkmıyor. Yazılı olarak da başvurdum kayıt yok, o yıllardaki mutemet evrak bırakmamış gibi şeyler söylüyorlar. Ben ne zaman emekliliğe hak kazanıyorum? Vekil öğretmenlik sürem emekliğimi nasıl etkiler? Nasıl araştırma yapabilirim? Araştırmama değer mi?

Murat TIRPAN

Cevap: Vekil öğretmenlik süreniz olmadan, Emekli Sandığından emekli olmak için: 25 yıl fiili hizmet süresi ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. Vekil öğretmenlik süreniz dikkate alınsa da emeklilik yaşınız değişmiyor. Ancak hizmet sürenizi artırıyor. Vekil öğretmenlik sürenizi saydırabilirseniz, 25 yıllık fiili hizmet sürenizi 9 ay erken tamamlarsınız. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Toplam hizmet sürenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Vekil öğretmenlik sürenizi tespit ettirmek için: okuldan veya ilçe milli eğitim müdürlüğünden gelen yazıyı ve varsa elinizde vekil öğretmen olarak çalıştığınızı ispatlayıcı bordro, kimlik gibi belgeleri de ekleyerek bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu, Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Dairesi Başkanlığına hizmetlerinizin tespit edilmesi ve gerekirse çalıştığınız tarihlerdeki emeklilik keseneklerine ilişkin icmal bordrolarının ve muhasebe kayıtlarının da incelenmesi için başvurun. Buradan da hizmetleriniz tespit edilemezse, dava açmaktan başka yol kalmıyor.

 

Ek 5 kapsamında ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamalısınız

Soru:1 Ocak 1958  doğumlu kadınım. İlk defa 8 Haziran 1988 tarihinde Bağ-Kurlu oldum. 20 Eylül 2000 tarihine kadar aralıklı olarak 3061 gün Bağ-Kur prim ödedim. İşe ara verdiğimde bir çocuk sahibi oldum. Daha sonra 20 Eylül 2011’de SSK’lı olarak aralıklı çalışıp 229 gün EK-5 ten prim ödedim. Ve halen ödemekteyim. Toplamda 3290 gün primim var.(Bağ-Kur ve SSK’lı olarak) Ne zaman emekli olabilirim?

Sabit ATAKAN

Cevap: Ek 5 kapsamında 1031 gün daha prim ödeyerek Bağ-Kurdan sonra SSK’ya ödediğiniz 229 gün primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’da yaş haddinden emekli olmak için: 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve priminizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

 

Annem geriye dönük prim ödeyebilir mi?

Soru: Annem 6 Ekim 1971 doğumlu. Sigorta başlangıç tarihi 1 Aralık 1989 olup toplam 1684 gün prim ödemesi var.  Emekli olma şartları nelerdir? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Geriye dönük eksik prim ödemesi yapılabilir mi?

 Berk YILMAZ

Cevap: Geriye dönük borçlanma usulü yok. Maalesef anneniz gerideki prim ödenmeyen günleri borçlanarak kazanamaz. Ancak sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığı doğumlardan sonraki iki yıllık süre içindeki prim ödenmeyen günleri borçlanarak kazanma hakkı var. Anneniz iki şekilde emekli olabilir. 1) 20 yıl sigortalılık süresi,  5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabi olarak, 3691 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5375 güne tamamlayacağı tarihte. 2) 1916 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 6 Ekim 2029’da.

 

Emekli olduğunuzda eşinizden aldığınız dul aylığı kesilmez

Soru: Yaklaşık bir yıl önce eşim vefat etti. Ve onun maaşı bana bağlandı. Benimde emekli olma durumum var. Emekli olursam eşimden dolayı aldığım maaş kesilir mi?

Muzaffer GÜNDAY

Cevap: Emekli olduğunuzda, eşinizden dolayı almakta olduğunuz dul aylığınız kesilmez. Dul aylığınız sadece evlendiğinizde kesilir.

 

Bağ-Kur emekli kız çocuğuna yetim aylığı bağlamaz

Soru: SSK emeklisi dul bir bayanım. Eşim(merhum) emekli sandığından emeklidir. Eşimden dolayı da maaş alıyorum. Babam ise bağ-kur emeklisi olop 1988 senesinde vefat etti. Annem ise 28 Mayıs 2015 te vefat etti. Annem vefat edince Bağ-Kur maaşı kesildi. Bu şartlarda babamdan dolayı Bağ-Kurdan da maaş alabilir miyim? 

 Necmiye DÖNMEZ/SAKARYA

Cevap: Bağ-Kur emekli kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Bu nedenle Babanızdan yetim aylığı bağlatamazsınız.

Yorum bırakın